Het strand

Het brede strand van Bergen aan Zee nodigt uit om te zonnen en te zwemmen, voor wind- kite- en boardsurfers een echt paradijs. Het strand van Bergen aan Zee is 21 km lang. De strandpaviljoens verwennen u met koffie, fris en ijs. Een etentje bij zonsondergang mag u niet missen.
In het aquarium in Bergen aan Zee krijgt u veel informatie over de bewoners van de zee.

De duinen

De Franschman ligt aan een van de grootste natuurgebieden van Nederland; het Noord-Hollands Duinreservaat. Hier beginnen de duinen naar Bergen aan Zee.

In dit gebied vindt u een rijke flora en een uitgetstrekt net van fiets- wandel- en ruiterpaden. Ten noorden van Bergen ligt het uitgestrekte natuurgebied de Schoorlse Duinen.

http://www.natuurwegwijzer.nl/route/duinen-bij-bergen---de-franschman/

 

Bergen heeft het!

Kunstenaarsdorp Bergen biedt rust, schoonheid, kunst en cultuur. De oude dorpskern is rond de Ruïnekerk ontstaan, een kerk uit de 15e eeuw. In het centrum vindt men veel interessante historische gebouwen, die begin van de 20e eeuw zijn ontstaan. Gezellige kleine restaurants en terrassen, leuke winkels en café's nodigen u uit.

Rond 1900 werd het dorp door kunstenaars ontdekt, de pioniers, die de "Heerlijkheid Bergen" zijn beroemdheid gaven. Zij voelden zich aangetrokken door het prachtige licht aan zee, de duinen en de ongerepte natuur. Nog steeds leven en werken veel kunstenaars in Bergen, die het werk in galerijen en kunstenaarscentra tentoonstellen.

In de zomer is er iedere donderdag en vrijdag en kunst- en antiekmarkt. In oktober is er de veel bezochte Kunst-10-daagse. In juli en augustus vinden er avondconcerten plaats met jonge internationale muziektalenten.

Alkmaar - de kaasmarkt

Dicht bij Bergen ligt Alkmaar, een mooie oud vestingstad met de beroemde kaasmarkt. Met 400 monumenten, waaronder Het Waaggebouw en de Grote St. Laurenskerk, is deze stad een bezoek waard.

De fiets

Een netwerk van fietspaden door duinen, bollenvelden, bossen en polder verbindt de plaatsen Bergen, Alkmaar, Bergen aan Zee, Egmond, Schoorl, Camperduin. Naar Amsterdam is een uitstekende verbinding per trein.